Huisregels

Volgens de wet moet iedere huurder de woning als een goed huisvader overeenkomstig de bestemming gebruiken. Simpel gezegd: de huurder moet zich netjes gedragen en het huis met zorg gebruiken. Dat geldt ten aanzien van de woning, maar ook ten aanzien van de omwonenden. Vooral dit laatste geeft, met name bij flatwoningen, nogal eens aanleiding tot ergernis en ruzie. Woont u in een flatgebouw dan heeft u met veel medebewoners te maken.

Het is bijna vanzelfsprekend dat er in een dergelijke situatie regels in acht moeten worden genomen om ook anderen zoveel mogelijk woongenot te gunnen. Wij vragen van elke bewoner naleving van de huisregels; deze dragen bij tot meer woongenot voor ieder:

Muziek
Muziek is de meest voorkomende bron van geluidshinder tussen buren. Denk bij de geluidsafstelling van uw installatie of het bespelen van een instrument aan uw buren en de geldende normen in de algemene politieverordening. Bij geluidsoverlast is de politie het eerste aanspreekpunt.

Klussen
Als u werkzaamheden in uw woning uitvoert zoals schuren, timmeren en boren (ook bij in- of uittrek), doe dit dan tussen 9.00 's morgens en 19.00 uur 's avonds, op zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur en zondags in het geheel niet.

Tegels
Het is in appartementen of flats, (behalve parterrewoningen) niet toegestaan om tegels- of parket te leggen in woonkamer en slaapkamers.

Huisdieren
Huisdieren zijn toegelaten als ze uiteraard geen overlast bezorgen.

Wasgoed
Bij het gebruik van wasmachine en wasdroger verzoeken wij u rekening te houden met uw buren.
Wasgoed werkt ontsierend als dit van buiten af zichtbaar op het balkon wordt opgehangen. Hang het wasgoed bij voorkeur op een rek. Laat het wasgoed niet langer hangen dan strikt noodzakelijk is. Hang uw wasgoed op zon- en feestdagen in z'n geheel niet op uw balkon.

Plantenbakken
Plantenbakken aan het balkon kunnen een woning of een flatgebouw opfleuren. Maar hangt u dan wel de bakken aan de binnenzijde van uw balkonhek. U heeft er een beter zicht op en het is een stuk veiliger voor alles wat zich onder het balkon bevindt. Bevestig geen doek of rieten mat tussen de spijlen.

Kinderspel
Gangen, trappenhuizen en galerijen zijn geliefde kinderspeelplaatsen. Maar juist in die ruimten klinkt geschreeuw en gelach enorm door. Woont u in een flatgebouw met een lift? Let u er dan op dat kinderen niet in de lift spelen. Dit is voor kinderen gevaarlijk en veroorzaakt vaak storingen.

Huisvuil
Zet uw container of vuilniszak niet langer buiten dan noodzakelijk. Dit voorkomt rommel en ongedierte. Zet uw grof vuil goed verpakt naast het kleine vuil. Grotere stukken grof vuil dient u zelf naar het milieupark aan de Selzerbeeklaan 25 te Vaals te brengen (voor meer informatie: gemeente vaals). Oude koelkasten en autobanden kunt u naar het milieupark te Kerkrade brengen (voor de openingstijden van de milieuparken:Rd4 Reinigingsdienst). Papier, dozen en karton worden apart opgehaald en mogen niet bij het normale huisvuil worden gezet (informatie hierover kunt u in de afvalwijzer van Rd4 aantreffen). 

Poetsen trappenhuizen
Van de flatgebouwen Morettistraat, Ceresstraat, Bosstraat/v. Clermontplein, st. Jozefplein, De Lange Akker alsmede de aanleunwoningen wordt één keer per week - op een vaste dag - het trappenhuis gepoetst. Als u zelf iets vuil maakt, ruim dit dan zelf ook op. Voor de overige flatgebouwen geldt dat de gemeenschappelijke trappenhuizen en gangen door de huurders worden schoongemaakt.

Parkeren
Bij de flatgebouwen zijn parkeervakken aanwezig. Deze vakken zijn uitsluitend bestemd voor personenauto's. Parkeer uw auto in de daarvoor aangegeven vakken. Ook in geval van nood moet uw woongebouw gemakkelijk bereikbaar zijn voor brandweer en ziekenauto.

Tuinonderhoud
Bent u in het bezit van een voor- of achtertuin, houd dan bij de beplanting ervan rekening met uw buren. Als er problemen optreden kunt u verplicht worden om uw haag te verplaatsen tot 50 centimeter van de erfscheiding. Bomen moeten tenminste twee meter van de erfscheiding worden geplaatst; houd er rekening mee dat bomen erg groot kunnen worden. Als bomen overlast voor de buurt opleveren, kunt u verplicht worden om ze om te hakken. Soms leidt dit tot hoge kosten.

Toegangsdeur
In het belang van ieders veiligheid en ter bescherming van ieders eigendommen dient te toegangsdeur gesloten te blijven.

Barbecue
Barbecue op balkon is niet toegestaan. Barbecue in tuinen is toegestaan, mits dit geen overlast veroorzaakt.

Tot slot
Fietsen, kinderwagens en dergelijke horen niet op de galerijen, keldergangen en in de hal thuis. Plaats ze in uw berging of -indien aanwezig- in de speciale stallingruimte.

Denk aan uw benedenbewoners: klop niets uit op uw balkon en gooi niets van uw balkon!